Groen
adviseren is
de norm
Het hypotheekgesprek wordt gezien als hét moment om energiebesparende maatregelen te bespreken. Dat dit door de adviespraktijk serieus wordt genomen blijkt wel uit het feit dat inmiddels een kleine 8.000 hypotheek- en financieel adviseurs en andere geïnteresseerden, zoals mid- en backofficemedewerkers, zijn geslaagd voor de opleiding Adviseur Duurzaam Wonen. In deze ‘Aan het woord’ vragen we een aantal service-, franchise- en adviesketens op welke wijze zij de aangesloten adviseurs stimuleren en ondersteunen om verduurzaming onderdeel van het hypotheekadvies te laten zijn en hoe succesvol die aanpak is.
Aan het woord
DAK is aangesloten bij het Sectorcollectief Duurzaam Wonen. Wat doen jullie nog meer om vergroening van het hypotheekadvies te stimuleren en wat merken de aangesloten adviseurs hiervan?
“De rol van de hypotheekadviseur is cruciaal bij verduurzaming van de woning. En natuurlijk helpen wij onze adviseurs daar maximaal bij. Meerdere keren per jaar organiseert DAK webinars waarbij dit belangrijke thema centraal staat. Met minstens 150 kijkers merken we dat hier toch elke keer weer veel animo voor is! Relevante gastsprekers praten onze adviseurs bij over de laatste mogelijkheden. Daarnaast hebben wij natuurlijk ook specialisten in onze Voorbespreekdesk waar adviseurs altijd terecht kunnen voor raad en daad.”
Welk percentage aangesloten adviseurs heeft de opleiding Adviseur Duurzaam Wonen al met succes afgerond?
“DAK is via het Sectorcollectief Duurzaam Wonen mede-initiatiefnemer van de opleiding Adviseur Duurzaam Wonen. Samen met geldverstrekkers en opleiders stimuleren wij adviseurs en medewerkers om de opleiding Adviseur Duurzaam Wonen te volgen. Met goed resultaat. Inmiddels is ongeveer 75% van onze adviseurs geslaagd voor de opleiding en nemen zij verduurzaming actief mee in het adviesgesprek.”
Ervaart de consument het hypotheekgesprek als een logische plek om energiebesparende maatregelen te bespreken?
”Uit de gesprekken die wij met onze leden hebben, horen we dat consumenten wel willen vergroenen, maar in eerste instantie niet altijd weten hoe ze dat aan moeten pakken. Het is moeilijk om te overzien wat er qua energiebesparende voorzieningen mogelijk is en wat daarbij komt kijken. Een adviseur kan daar goed bij helpen door samen te kijken welke maatregelen interessant zijn. Er wordt ook gekeken wat het kost, wat het oplevert en of er subsidiemogelijkheden zijn. Omdat er voor duurzaamheid geïnvesteerd moet worden is het hypotheekgesprek daarom het moment om verduurzaming ter sprake te brengen.”
Welke energiebesparende maatregelen zou je zelf nog willen nemen?
“Ik heb zojuist 24 zonnepanelen geïnstalleerd. Daarnaast ben ik aan het kijken naar een warmtepomp en dakisolatie!”
Tim Rijvers algemeen directeur van DAK Intermediairscollectief
Van Bruggen Adviesgroep is aangesloten bij het Sectorcollectief Duurzaam Wonen. Wat doen jullie nog meer om vergroening van het hypotheekadvies te stimuleren en wat merken de aangesloten adviseurs hiervan?
“Wij hebben een onderzoek gedaan onder onze adviseurs: hoe duurzaamheid bij hen leeft en hoe ze dit meenemen in hun advisering. Conclusie is dat 88% verduurzamen belangrijk vindt en voor zichzelf ook een belangrijke rol ziet richting de consument. Een verbeterpunt is wel het kennisniveau bij onze adviseurs. Dat betreft niet alleen de technische kant, maar ook de kennis over de verschillende financieringsmogelijkheden.
Vanuit de adviseurs kregen wij ook het verzoek om hen meer handvatten aan te reiken. Vanuit de centrale organisatie hebben wij er vervolgens voor gezorgd dat alle informatie die nodig is om te kunnen adviseren op het gebied van verduurzaming, centraal beschikbaar is. In samenspraak met onze adviseurs hebben wij de verplichting afgesproken om het onderwerp verduurzamen altijd mee te nemen in het hypotheekadvies en dit vast te leggen in het adviesrapport. Aan de technische kant werken we in een pilot samen met de Greenfactor. Die maken voor de consument inzichtelijk welke energiebesparende maatregelen er in zijn specifieke situatie mogelijk zijn, inclusief de investering en energiebesparing.”
Welk percentage aangesloten adviseurs heeft de opleiding Adviseur Duurzaam Wonen al met succes afgerond?
“Op dit moment heeft 60% van onze adviseurs de opleiding afgerond. Een resultaat om trots op te zijn, maar aan het eind van het jaar dient dit 100% te zijn. Wij zullen hier de komende tijd uiteraard onze aandacht op vestigen.”
Ervaart de consument het hypotheekgesprek als een logisch moment om energiebesparende maatregelen te bespreken?
“Dat het onderwerp verduurzamen een logisch moment is tijdens het adviesgesprek, daar zijn de meningen onder consumenten over verdeeld. Sommige klanten zijn vooral bezig met de vraag of ze de woning überhaupt kunnen financieren. Het stuk verduurzamen is voor hen dan ook niet het eerste onderwerp dat op tafel komt. Juist voor die groep is het energiebespaarbudget een mooie optie. Zo kunnen ze op een later tijdstip altijd nog beslissen hier gebruik van te maken.”
Welke energiebesparende maatregelen zou je zelf nog willen nemen?
“Wij wonen in een prachtige jaren ‘30 woning. Zelf zou ik nog graag naar een mooie energiebesparende oplossing willen kijken voor onze authentieke glas-in-loodramen. Die zorgen voor veel warmteverlies. Bij een aantal ramen zijn er, door de oud-bewoners, voorzetramen geplaatst. Een juiste beslissing wat mij betreft, maar het oog wil ook wat. Op het internet zijn er inmiddels zoveel meer en voor het oog mooiere oplossingen te vinden.”
Marleen Overduin Coördinator support & products bij Van Bruggen Adviesgroep
Franchiseformule HypotheekCompany is aangesloten bij het Sectorcollectief Duurzaam Wonen. Wat doen jullie nog meer om vergroening van het hypotheekadvies te stimuleren en wat merken de aangesloten adviseurs hiervan?
“We geven aandacht aan het onderwerp in nieuwsbrieven, en stimuleren zo veel mogelijk de opleiding Adviseur Duurzaam Wonen. Inmiddels heeft zo’n 75% deze opleiding afgerond en we verwachten dat de rest ook zal volgen. Bovendien zijn de Adviescoaches (die onze adviseurs ondersteunen vanuit ons support center) dagelijks bereikbaar om te helpen met vragen op het gebied van verduurzaming. We merken eigenlijk dat het onderwerp al behoorlijk goed op de kaart staat bij adviseurs!”
Ervaart de consument het hypotheekgesprek als een logische plek om energiebesparende maatregelen te bespreken?
”We zien dat de consument het onderwerp steeds vaker zélf te sprake brengt. Bij aankoop van een woning, maar ook bij bestaande woningen wordt verduurzaming steeds vaker een agendapunt. Het is vervolgens fijn om te ervaren dat consumenten blij verrast zijn als blijkt dat je als adviseur nét iets meer weet dan alleen de financieringsoplossingen. In dat opzicht is de opleiding Adviseur Duurzaam Wonen een mooie en praktische aanvulling gebleken. En dat draagt er mede toe bij dat het onderwerp verduurzaming eigenlijk een logisch onderwerp wordt binnen het adviesgesprek. Klanten ervaren het als prettig en waarderen de expertise die je voor ze kunt toevoegen.
Hoewel ik eerst best terughoudend was over weer een extra onderwerp op de volle agenda van het adviesgesprek, blijkt dat financieel adviseurs prima in staat zijn om duurzaamheid te integreren. Prachtig om als adviseur je klanten te kunnen helpen én zo als sector te kunnen bijdragen aan de verduurzaming.”
Welke energiebesparende maatregelen zou je zelf nog willen nemen?
“Zelf kijken we bij HypotheekCompany ook nadrukkelijk naar ons energieverbruik; we denken nog na over zonnepanelen en isolatie. De Covid19-crisis heeft ons echter een ander belangrijk inzicht gegeven: thuiswerken is prima en structureel te doen, dus we blijven dat ook doen als de coronamaatregelen ons daar niet langer toe dwingen.
Minder woon-/werkverkeer, we hoeven voor de verdere groei geen nieuwe werkplekken in te richten en het energieverbruik is flink lager. We gaan de tweede helft van het jaar verder nadenken over duurzaam thuiswerken, zodat we ook daar wellicht aan kunnen bijdragen!”
Christian Dijkhof directeur HypotheekCompany
VCN is met een aantal labels aangesloten bij het Sectorcollectief Duurzaam Wonen. Wat doen jullie nog meer om vergroening van het hypotheekadvies te stimuleren en wat merken de aangesloten adviseurs hiervan?
“Verduurzaming is – naast ondernemers, vitalo’s en verhuur – een van de thema’s die we dit jaar uitrollen richting onze adviseurs. In mei en juni staan inmiddels vijf webinars gepland over verduurzamen. Hierin besteden we aandacht aan de financieringsmogelijkheden, laten we aanbieders aan het woord en brengen we een verduurzamingspropositie naar de markt, waarbij adviseur en klant volledig wordt ontzorgd.”
Welk percentage aangesloten adviseurs heeft de opleiding Adviseur Duurzaam Wonen al met succes afgerond?
“Wij hebben vorig jaar een actie gehouden waarbij adviseurs de opleiding cadeau hebben gekregen. Deze zijn met goed gevolg afgerond. Hoeveel van de ruim 900 aangesloten kantoren zich inmiddels Erkend adviseur duurzaam wonen mogen noemen, is mij niet bekend. We hebben vrij veel SEH-adviseurs in de boeken staan, het aantal zal dus zeker gaan toenemen.”
Ervaart de consument het hypotheekgesprek als een logische plek om energiebesparende maatregelen te bespreken?
“We horen van onze adviseurs dat consumenten hiervoor openstaan. Investeringen moeten immers vaak gefinancierd worden. Adviseurs kunnen de financieringswens invullen en desgewenst de verduurzamingsmaatregelen laten verzorgen. De meeste aanbieders bieden goede faciliteiten en vaak ook nog een rentekorting. Aan de andere kant merk ik dat er adviseur zijn die minder comfort voelen bij dit onderwerp. Ze vragen zich af hoever hun kennis moet reiken over technische maatregelen en producten.”
Welke energiebesparende maatregelen zou je zelf nog willen nemen?
“De woning waar ik nu woon hebben we geërfd van mijn schoonouders. Dit was een jarendertigwoning met enkel glas en ‘zeer goede’ ventilering, zeg maar. De woning hebben we afgebroken en opnieuw laten opbouwen. Vloer-, muur- en dakisolatie is dus op orde. Begin dit jaar hebben we zonnepanelen en een nieuwe WTW-installatie geplaatst. Daarnaast ben ik mede-eigenaar van een windmolen. De opwekking wordt direct verrekend met mijn energierekening. We wekken nu meer energie op dan dat we gebruiken. De volgende stap voor ons, zou denk ik, een batterij zijn om de overtollige energie zelf op te slaan. Over het plaatsen van een warmtepomp ben ik nog niet overtuigd.”
Harrie-Jan van Nunen directeur VCN HypotheekService
Groen
adviseren is
de norm
Het hypotheekgesprek wordt gezien als hét moment om energiebesparende maatregelen te bespreken. Dat dit door de adviespraktijk serieus wordt genomen blijkt wel uit het feit dat inmiddels een kleine 8.000 hypotheek- en financieel adviseurs en andere geïnteresseerden, zoals mid- en backofficemedewerkers, zijn geslaagd voor de opleiding Adviseur Duurzaam Wonen. In deze ‘Aan het woord’ vragen we een aantal service-, franchise- en adviesketens op welke wijze zij de aangesloten adviseurs stimuleren en ondersteunen om verduurzaming onderdeel van het hypotheekadvies te laten zijn en hoe succesvol die aanpak is.
Aan het woord
DAK is aangesloten bij het Sectorcollectief Duurzaam Wonen. Wat doen jullie nog meer om vergroening van het hypotheekadvies te stimuleren en wat merken de aangesloten adviseurs hiervan?
“De rol van de hypotheekadviseur is cruciaal bij verduurzaming van de woning. En natuurlijk helpen wij onze adviseurs daar maximaal bij. Meerdere keren per jaar organiseert DAK webinars waarbij dit belangrijke thema centraal staat. Met minstens 150 kijkers merken we dat hier toch elke keer weer veel animo voor is! Relevante gastsprekers praten onze adviseurs bij over de laatste mogelijkheden. Daarnaast hebben wij natuurlijk ook specialisten in onze Voorbespreekdesk waar adviseurs altijd terecht kunnen voor raad en daad.”
Welk percentage aangesloten adviseurs heeft de opleiding Adviseur Duurzaam Wonen al met succes afgerond?
“DAK is via het Sectorcollectief Duurzaam Wonen mede-initiatiefnemer van de opleiding Adviseur Duurzaam Wonen. Samen met geldverstrekkers en opleiders stimuleren wij adviseurs en medewerkers om de opleiding Adviseur Duurzaam Wonen te volgen. Met goed resultaat. Inmiddels is ongeveer 75% van onze adviseurs geslaagd voor de opleiding en nemen zij verduurzaming actief mee in het adviesgesprek.”
Ervaart de consument het hypotheekgesprek als een logische plek om energiebesparende maatregelen te bespreken?
”Uit de gesprekken die wij met onze leden hebben, horen we dat consumenten wel willen vergroenen, maar in eerste instantie niet altijd weten hoe ze dat aan moeten pakken. Het is moeilijk om te overzien wat er qua energiebesparende voorzieningen mogelijk is en wat daarbij komt kijken. Een adviseur kan daar goed bij helpen door samen te kijken welke maatregelen interessant zijn. Er wordt ook gekeken wat het kost, wat het oplevert en of er subsidiemogelijkheden zijn. Omdat er voor duurzaamheid geïnvesteerd moet worden is het hypotheekgesprek daarom het moment om verduurzaming ter sprake te brengen.”
Welke energiebesparende maatregelen zou je zelf nog willen nemen?
“Ik heb zojuist 24 zonnepanelen geïnstalleerd. Daarnaast ben ik aan het kijken naar een warmtepomp en dakisolatie!”
Tim Rijvers algemeen directeur van DAK Intermediairscollectief
Van Bruggen Adviesgroep is aangesloten bij het Sectorcollectief Duurzaam Wonen. Wat doen jullie nog meer om vergroening van het hypotheekadvies te stimuleren en wat merken de aangesloten adviseurs hiervan?
“Wij hebben een onderzoek gedaan onder onze adviseurs: hoe duurzaamheid bij hen leeft en hoe ze dit meenemen in hun advisering. Conclusie is dat 88% verduurzamen belangrijk vindt en voor zichzelf ook een belangrijke rol ziet richting de consument. Een verbeterpunt is wel het kennisniveau bij onze adviseurs. Dat betreft niet alleen de technische kant, maar ook de kennis over de verschillende financieringsmogelijkheden.
Vanuit de adviseurs kregen wij ook het verzoek om hen meer handvatten aan te reiken. Vanuit de centrale organisatie hebben wij er vervolgens voor gezorgd dat alle informatie die nodig is om te kunnen adviseren op het gebied van verduurzaming, centraal beschikbaar is. In samenspraak met onze adviseurs hebben wij de verplichting afgesproken om het onderwerp verduurzamen altijd mee te nemen in het hypotheekadvies en dit vast te leggen in het adviesrapport. Aan de technische kant werken we in een pilot samen met de Greenfactor. Die maken voor de consument inzichtelijk welke energiebesparende maatregelen er in zijn specifieke situatie mogelijk zijn, inclusief de investering en energiebesparing.”
Welk percentage aangesloten adviseurs heeft de opleiding Adviseur Duurzaam Wonen al met succes afgerond?
“Op dit moment heeft 60% van onze adviseurs de opleiding afgerond. Een resultaat om trots op te zijn, maar aan het eind van het jaar dient dit 100% te zijn. Wij zullen hier de komende tijd uiteraard onze aandacht op vestigen.”
Ervaart de consument het hypotheekgesprek als een logisch moment om energiebesparende maatregelen te bespreken?
“Dat het onderwerp verduurzamen een logisch moment is tijdens het adviesgesprek, daar zijn de meningen onder consumenten over verdeeld. Sommige klanten zijn vooral bezig met de vraag of ze de woning überhaupt kunnen financieren. Het stuk verduurzamen is voor hen dan ook niet het eerste onderwerp dat op tafel komt. Juist voor die groep is het energiebespaarbudget een mooie optie. Zo kunnen ze op een later tijdstip altijd nog beslissen hier gebruik van te maken.”
Welke energiebesparende maatregelen zou je zelf nog willen nemen?
“Wij wonen in een prachtige jaren ‘30 woning. Zelf zou ik nog graag naar een mooie energiebesparende oplossing willen kijken voor onze authentieke glas-in-loodramen. Die zorgen voor veel warmteverlies. Bij een aantal ramen zijn er, door de oud-bewoners, voorzetramen geplaatst. Een juiste beslissing wat mij betreft, maar het oog wil ook wat. Op het internet zijn er inmiddels zoveel meer en voor het oog mooiere oplossingen te vinden.”
Marleen Overduin Coördinator support & products bij Van Bruggen Adviesgroep
Franchiseformule HypotheekCompany is aangesloten bij het Sectorcollectief Duurzaam Wonen. Wat doen jullie nog meer om vergroening van het hypotheekadvies te stimuleren en wat merken de aangesloten adviseurs hiervan?
“We geven aandacht aan het onderwerp in nieuwsbrieven, en stimuleren zo veel mogelijk de opleiding Adviseur Duurzaam Wonen. Inmiddels heeft zo’n 75% deze opleiding afgerond en we verwachten dat de rest ook zal volgen. Bovendien zijn de Adviescoaches (die onze adviseurs ondersteunen vanuit ons support center) dagelijks bereikbaar om te helpen met vragen op het gebied van verduurzaming. We merken eigenlijk dat het onderwerp al behoorlijk goed op de kaart staat bij adviseurs!”
Ervaart de consument het hypotheekgesprek als een logische plek om energiebesparende maatregelen te bespreken?
”We zien dat de consument het onderwerp steeds vaker zélf te sprake brengt. Bij aankoop van een woning, maar ook bij bestaande woningen wordt verduurzaming steeds vaker een agendapunt. Het is vervolgens fijn om te ervaren dat consumenten blij verrast zijn als blijkt dat je als adviseur nét iets meer weet dan alleen de financieringsoplossingen. In dat opzicht is de opleiding Adviseur Duurzaam Wonen een mooie en praktische aanvulling gebleken. En dat draagt er mede toe bij dat het onderwerp verduurzaming eigenlijk een logisch onderwerp wordt binnen het adviesgesprek. Klanten ervaren het als prettig en waarderen de expertise die je voor ze kunt toevoegen.
Hoewel ik eerst best terughoudend was over weer een extra onderwerp op de volle agenda van het adviesgesprek, blijkt dat financieel adviseurs prima in staat zijn om duurzaamheid te integreren. Prachtig om als adviseur je klanten te kunnen helpen én zo als sector te kunnen bijdragen aan de verduurzaming.”
Welke energiebesparende maatregelen zou je zelf nog willen nemen?
“Zelf kijken we bij HypotheekCompany ook nadrukkelijk naar ons energieverbruik; we denken nog na over zonnepanelen en isolatie. De Covid19-crisis heeft ons echter een ander belangrijk inzicht gegeven: thuiswerken is prima en structureel te doen, dus we blijven dat ook doen als de coronamaatregelen ons daar niet langer toe dwingen.
Minder woon-/werkverkeer, we hoeven voor de verdere groei geen nieuwe werkplekken in te richten en het energieverbruik is flink lager. We gaan de tweede helft van het jaar verder nadenken over duurzaam thuiswerken, zodat we ook daar wellicht aan kunnen bijdragen!”
Christian Dijkhof directeur HypotheekCompany
VCN is met een aantal labels aangesloten bij het Sectorcollectief Duurzaam Wonen. Wat doen jullie nog meer om vergroening van het hypotheekadvies te stimuleren en wat merken de aangesloten adviseurs hiervan?
“Verduurzaming is – naast ondernemers, vitalo’s en verhuur – een van de thema’s die we dit jaar uitrollen richting onze adviseurs. In mei en juni staan inmiddels vijf webinars gepland over verduurzamen. Hierin besteden we aandacht aan de financieringsmogelijkheden, laten we aanbieders aan het woord en brengen we een verduurzamingspropositie naar de markt, waarbij adviseur en klant volledig wordt ontzorgd.”
Welk percentage aangesloten adviseurs heeft de opleiding Adviseur Duurzaam Wonen al met succes afgerond?
“Wij hebben vorig jaar een actie gehouden waarbij adviseurs de opleiding cadeau hebben gekregen. Deze zijn met goed gevolg afgerond. Hoeveel van de ruim 900 aangesloten kantoren zich inmiddels Erkend adviseur duurzaam wonen mogen noemen, is mij niet bekend. We hebben vrij veel SEH-adviseurs in de boeken staan, het aantal zal dus zeker gaan toenemen.”
Ervaart de consument het hypotheekgesprek als een logische plek om energiebesparende maatregelen te bespreken?
“We horen van onze adviseurs dat consumenten hiervoor openstaan. Investeringen moeten immers vaak gefinancierd worden. Adviseurs kunnen de financieringswens invullen en desgewenst de verduurzamingsmaatregelen laten verzorgen. De meeste aanbieders bieden goede faciliteiten en vaak ook nog een rentekorting. Aan de andere kant merk ik dat er adviseur zijn die minder comfort voelen bij dit onderwerp. Ze vragen zich af hoever hun kennis moet reiken over technische maatregelen en producten.”
Welke energiebesparende maatregelen zou je zelf nog willen nemen?
“De woning waar ik nu woon hebben we geërfd van mijn schoonouders. Dit was een jarendertigwoning met enkel glas en ‘zeer goede’ ventilering, zeg maar. De woning hebben we afgebroken en opnieuw laten opbouwen. Vloer-, muur- en dakisolatie is dus op orde. Begin dit jaar hebben we zonnepanelen en een nieuwe WTW-installatie geplaatst. Daarnaast ben ik mede-eigenaar van een windmolen. De opwekking wordt direct verrekend met mijn energierekening. We wekken nu meer energie op dan dat we gebruiken. De volgende stap voor ons, zou denk ik, een batterij zijn om de overtollige energie zelf op te slaan. Over het plaatsen van een warmtepomp ben ik nog niet overtuigd.”
Harrie-Jan van Nunen directeur VCN HypotheekService