Branche in actie tegen ALS
Mogelijk gemaakt door:
Leo Remijn leeft in het nu. Hij heeft geen bucketlist maar doet de dingen die hij fijn vindt en die op zijn pad komen. Op 31 oktober hoopt hij ook aanwezig te kunnen zijn bij het eerste ALS Financieel Diner, georganiseerd door en voor de financiële branche. Voor Leo is het opnieuw een stukje afscheid nemen van de branche waar hij zo lang werkzaam is geweest en waar de diagnose ALS voortijdig een einde aan heeft gemaakt.
Leo: “Er is veel geld nodig voor wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en de behandeling van ALS. Voor mij komt het te laat, maar hoe mooi zou het zijn dat deze ziekte in de toekomst behandelbaar wordt. Dat de oorzaak wordt gevonden en dat er een medicijn komt. Ik voel me daar onmachtig bij en ik krijg oprecht warme gevoelens bij de initiatieven van mijn 90 collega’s bij De Zeeuwse en hoe daadkrachtig zij in actie komen. Samen met Stichting ALS Nederland willen we een bijdrage leveren aan een wereld zonder ALS.”
De Zeeuwse heeft passie voor de hippische sector en heeft zich hierin de afgelopen jaren gespecialiseerd. Daarom organiseert De Zeeuwse Tegen ALS op vrijdag 22 september een paardensportevenement bij De Kroo Ruitersport in het Zeeuwse Nieuw- en Sint Joosland. De avond bestaat onder andere uit clinics door voormalig bondscoach Rien van der Schaft en olympisch ruiter Patrick van der Meer. Er zijn daarnaast spetterende showrubrieken door onder andere Stal Hexagon, een nostalgische expositie en een loterij met grote prijzen. De plaatsen voor de clinics van Rien van der Schaft worden geveild. Er kan nog geboden worden op een clinic tot 1 september 2023. Klik op de foto voor meer informatie.
Klik op de afbeelding om naar de actiewebsite van De Zeeuwse te gaan.
Op zaterdag 1 juli stonden ruim 50 deelnemers aan de start van De Zeeuwse Wielerronde Veerse Meer. Deze tour van ongeveer 70 kilometer leverde een cheque van 4.000 euro op voor Stichting ALS. Zaterdag 22 juli vond een bijzondere pot voetbal plaats. Sparta Rotterdam verliet die dag ‘Het Kasteel’ om in het Zeeuwse Axel de Belgische topper Zulte Waregem te treffen. De Spartanen pakken met 4-0 de winst, maar de grootste winst is voor Stichting ALS: een check van ruim 13.000 euro.
De familie van Leo Remijn organiseerde deze zomer een zeskamp waar (schoon)broers/zussen, nichten/neven en achternichtjes/neefjes het tegen elkaar opnamen. De familiaire strijd leverde Stichting ALS ruim 4.000 euro op. Ook de buurt waar Leo Remijn met zijn gezin woont kwam in actie. Zij brachten voor hun buurman ruim 1.600 euro bijeen voor Stichting ALS. Zo werden naast de grote evenementen nog tal van kleine acties voor Leo en tegen ALS op touw gezet. Een Pilatesles, Naomi en Benthe (8 jaar) maakten en verkochten armbandjes, wandelende werknemers langs het Pieterpad, een legeflessenactie en er werd een Walchers stelletje gehaakt: Kaatje en Wannes. Het stel is met de hakende medewerker op Walcheren-reis gegaan en de volgers van die fotoreis konden doneren.
Het totaalbedrag dat tijdens al deze acties door en voor Leo is opgehaald, tikt half augustus al de 170.000 euro aan. En daar komt de opbrengst van zoon Thijs Remijn die samen met vrienden meedoet aan de Amsterdam City Swim én het grote Hippisch event op vrijdag 22 september nog bij!
Op vrijdag 24 november staat het eindevenement gepland. Na een jaar vol mooie acties wordt daar het totaalbedrag bekend gemaakt. Het is de afsluiting van een jaar waarin De Zeeuwse Tegen ALS mensen bij elkaar heeft gebracht, tot actie aangezet en daarmee invulling heeft gegeven aan het grote gevoel van onmacht bij de werknemers en mensen om Leo Remijn heen. Samen tegen ALS.
Leo wilde geen officieel afscheid. Hij heeft ervoor gekozen om zijn afscheid als directeur te combineren met de diverse evenementen die zijn collega’s tot en met eind dit jaar organiseren om geld in te zamelen voor Stichting ALS.
Met een 24-uurs spinningmarathon bij De Zeeuwse in Middelburg werd op vrijdagmiddag 12 mei klokslag 15.00 uur het startschot gegeven. Deelname aan de spinningmarathon stond open voor iedereen vanaf 14 jaar. Als ervaren toerrijder heeft ook Leo tijdens de marathon menig kilometer weggetrapt. De actie leverde duizenden mede-sportievelingen van binnen en buiten de financiële branche op, die in Middelburg ruim 135.000 euro bij elkaar hebben gespind voor Stichting ALS. Tijdens een mini-spinningmarathon in Gouda werd in drie uur tijd nog eens 7.500 euro bij elkaar gefietst.
De Zeeuwse is een regionale verzekeraar voor zowel mkb- als agrarische bedrijven en particulieren. Er wordt samengewerkt met regionale verzekeringsadviseurs. De Zeeuwse is onderdeel van De Goudse. Als directeur gaf Leo tot 15 mei 2023 leiding aan de organisatie met 90 medewerkers. Hij draagt het stokje op zijn eigen gekozen moment, over aan Edwin Ganzeman. Leo heeft Edwin zelf aangedragen als zijn opvolger. “We kennen elkaar van de Rabobank. Edwin is een Zeeuw en een verbinder, een mensenmens”, aldus Leo. De nieuwe directeur stond er niet alleen voor. Leo heeft Edwin op weg geholpen. In juli heeft Leo zijn werkzaamheden noodgedwongen definitief neergelegd.
Leo: “We zijn een klein bedrijf met een sterke sociale cohesie. Ik heb alle ruimte gekregen om op mijn manier af te bouwen. Daar ben ik De Zeeuwse en De Goudse dankbaar voor. Openheid is belangrijk. Ik heb alle collega’s direct geïnformeerd via de managers, die persoonlijke gesprekken hebben gevoerd met de teams. De impact was groot, machteloosheid troef. Een sociaal beleid in je bedrijf is belangrijk, die boodschap wil ik graag aan de lezer meegeven. Heb aandacht voor het individu. Als iemand iets overkomt, dan geeft die aandacht niet alleen steun voor die persoon, het geeft ook verbinding. De opbrengst is een sterke teamgeest. Het maakt je onoverwinnelijk.”
Die strijd tegen ALS begon voor Leo op 21 november 2022. De dag ervoor was hij de trotse opa geworden van kleinzoon Lucas, een zondagskind. Het contrast kon dan ook niet groter zijn toen Leo op maandag met zijn vrouw Carolien in het UMC Utrecht te horen kreeg: “U heeft ALS met een levensverwachting van drie jaar”. Leo heeft de Bulbaire vorm waarbij de nek-, gelaats-, tong- en ademhalingsspieren vrij snel worden aangetast. Dit heeft onder andere spraak-, slik- en ademhalingsproblemen tot gevolg. De terugreis van Utrecht naar Middelburg was door de weersomstandigheden al grauw, de diagnose maakte het gitzwart. Hoe kan je wereld binnen 24 uur zo omslaan in uitersten.
Zes weken lang was Leo totaal verdoofd en mentaal knock-out. “De ziekte ALS heeft een slechte naam, want mijn omgeving reageerde heel heftig. Mijn gezin was vol ongeloof, verdrietig en in de war. Na die zes weken krabbelde ik weer overeind. De geboorte van mijn kleinzoon geeft toekomstperspectief. Ik wil graag fietsen met Lucas in een stoeltje aan mijn stuur en hem zien opgroeien. Ik leef het leven nu veel intenser en denk daarom in de tijd die mij rest veel meer mee te krijgen van mijn kleinzoon dan wanneer mij dit niet was overkomen. Door ALS ben ik nog meer een gevoelsmens geworden, emotioneler. Soms is het ook lastig. Zoals laatst bij de bakker. Als je moeilijk verstaanbaar bent denken mensen dat je niets kunt. Ondanks de goede bedoelingen kan dat frustrerend zijn.”
Die eerste weken en maanden heeft Leo allerlei vragen, waarvan de meeste onbeantwoord blijven. “Hoe gaat het aftakelingsproces eruitzien? Raak ik mijn spraak volledig kwijt? Hoe lang heb ik nog? Niemand kan je vertellen hoe het ziekteproces precies zal verlopen. Ik heb een niet-erfelijke vorm en met dat gegeven ben ik erg blij. Ik krijg steun in de vorm van bezoekjes aan de revalidatie bij Revant in Goes. Daar staat een heel team voor me klaar.”
Leo is opgegroeid in een echt ondernemersgezin. Vader had een bakkerij en moeder stond in de kleine supermarkt. Een grote brand in 1974 maakte daar een eind aan. Leo: “De impact van die brand was enorm. Mijn ouders hadden vanaf dat moment een leven vóór en ná de brand. Ik zie ze nog staan, machteloos toekijkend terwijl ze elkaars handen vasthielden. Die gewortelde ervaring heeft altijd veel invloed gehad op mijn werk. Een grote brand bij een klant is niet alleen materiële schade, maar mentaal een traumatische ervaring. Als we bij De Zeeuwse een melding krijgen van een grote brandschade, gaan we er direct naartoe. Degene die de klant bezoekt behandelt ook de schade. Weet je, verzekeraars lijken aan de voorkant erg op elkaar, maar ik ben ervan overtuigd dat je het verschil maakt aan de achterkant: de kwaliteit van je schadeafwikkeling.”
Het verzekeringsvak kwam overigens niet direct op zijn pad. Leo werkte in het onderwijs, maar toen daar in de jaren 80 geen passend werk voor hem was, besloot hij tijdelijk bij ZLM Verzekeringen in Goes te gaan werken. Dat tijdelijke duurde 25 jaar. Hij klom op van schadebehandelaar naar de directiekamer en vervolgde zijn carrière bij De Zeeuwse in Middelburg, waar hij ook woont. Onder zijn leiding is de verzekeraar vijf keer zo groot geworden en inmiddels verhuisd naar een prachtig nieuw kantoorpand. Leo: “We hebben met elkaar een geweldige reis gemaakt. Groei is nodig en geeft beweging.”
Beweging krijgt hij sinds kort ook op zijn mountainbike mét accu. “Als ik in de groep dreig te moeten lossen, druk ik op een knopje. Heerlijk!” Het schetst de persoonlijkheid van Leo. Telkens aanpassen aan de nieuwe omstandigheid (Amor fati), ook in zijn strijd tegen ALS. Zo kon hij zich tijdens ons gesprek al verheugen op de komst van een spraakcomputer. Dat moet het communiceren wat makkelijker maken.
Leo is geboren in 1960 en getrouwd met Carolien. Ze hebben drie kinderen: Freek (29), Thijs (26) en Sofie (24), die allen zijn uitgevlogen. In 2008 werd Leo directeur bij De Zeeuwse in Middelburg, daarvoor was hij 25 jaar werkzaam bij ZLM Verzekeringen. Begin augustus 2022 kreeg Leo moeite met spreken. Zo erg, dat zijn omgeving zich begon af te vragen of hij niet te veel gedronken had. Op dat moment weet hij nog weinig van het ziektebeeld en de klachten die verband houden met ALS. Na vele onderzoeken en scans kreeg hij eind november 2022 in het UMC Utrecht de diagnose ALS.
Nadat ik mij bij De Zeeuwse heb aangemeld word ik door Leo opgehaald uit de wachtruimte. Hoewel hij al heel lang meeloopt in de verzekeringswereld, is dit de eerste keer dat wij elkaar ontmoeten. Maar ook zonder referentiekader is die eerste kennismaking confronterend. Met een lach steekt hij zijn hand uit en bij zijn eerste woorden blijkt hoe snel de verschrikkelijke ziekte ALS heeft toegeslagen. Toch gek dat je op zo’n moment doet alsof het de gewoonste zaak van de wereld is, omdat je niet wil laten merken hoe erg je het voor hem vindt. Zo jong nog, energiek en vol humor. Ik ben opgegroeid met dove buren en de manier waarop ik met hen spreek is het eerste wat in mij opkomt als ik Leo hoor praten. De omschakeling duurt maar even en we praten in zijn kantoor verder over de vragen en antwoorden die we eerder ter voorbereiding naar elkaar hebben gemaild.
Omdat zijn spraakvermogen dit voorjaar snel verslechterde hebben we het interview voor deze ALS-special naar voren gehaald. Onderweg naar Middelburg ontvang ik een bericht van Leo: “Bereid je voor op een gesprek met iemand die je moeilijk kan verstaan. Je geduld wordt op de proef gesteld.” Die woorden komen binnen. Ik vind het fijn dat Leo mij in deze omstandigheid toch wil ontvangen voor zo’n persoonlijk gesprek. Hij gebruikt hiervoor de Latijnse uitdrukking ‘Amor fati’, die staat voor liefde voor het (nood)lot. Leo geeft daar met ‘het is wat het is’ zijn eigen interpretatie aan.
Op een zonnige dag in april stap ik in de auto en stel de navigatie in op De Zeeuwse Verzekeringen in Middelburg. Bijna 250 autokilometers te gaan. Hoewel de reis naar Zeeland aan deze ‘werkdag’ een licht vakantiegevoel geeft, stemt de aanleiding minder vrolijk. Straks heb ik een gesprek met directeur Leo Remijn, die eind november 2022 in het UMC Utrecht de diagnose ALS kreeg.
Leo Remijn (De Zeeuwse) na diagnose ALS: Amor fati
Klik op de afbeelding om naar de actiewebsite van De Zeeuwse te gaan.
De Zeeuwse heeft passie voor de hippische sector en heeft zich hierin de afgelopen jaren gespecialiseerd. Daarom organiseert De Zeeuwse Tegen ALS op vrijdag 22 september een paardensportevenement bij De Kroo Ruitersport in het Zeeuwse Nieuw- en Sint Joosland. De avond bestaat onder andere uit clinics door voormalig bondscoach Rien van der Schaft en olympisch ruiter Patrick van der Meer. Er zijn daarnaast spetterende showrubrieken door onder andere Stal Hexagon, een nostalgische expositie en een loterij met grote prijzen. De plaatsen voor de clinics van Rien van der Schaft worden geveild. Er kan nog geboden worden op een clinic tot 1 september 2023. Klik op de foto voor meer informatie.
Leo Remijn leeft in het nu. Hij heeft geen bucketlist maar doet de dingen die hij fijn vindt en die op zijn pad komen. Op 31 oktober hoopt hij ook aanwezig te kunnen zijn bij het eerste ALS Financieel Diner, georganiseerd door en voor de financiële branche. Voor Leo is het opnieuw een stukje afscheid nemen van de branche waar hij zo lang werkzaam is geweest en waar de diagnose ALS voortijdig een einde aan heeft gemaakt.
Leo: “Er is veel geld nodig voor wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en de behandeling van ALS. Voor mij komt het te laat, maar hoe mooi zou het zijn dat deze ziekte in de toekomst behandelbaar wordt. Dat de oorzaak wordt gevonden en dat er een medicijn komt. Ik voel me daar onmachtig bij en ik krijg oprecht warme gevoelens bij de initiatieven van mijn 90 collega’s bij De Zeeuwse en hoe daadkrachtig zij in actie komen. Samen met Stichting ALS Nederland willen we een bijdrage leveren aan een wereld zonder ALS.”
Op zaterdag 1 juli stonden ruim 50 deelnemers aan de start van De Zeeuwse Wielerronde Veerse Meer. Deze tour van ongeveer 70 kilometer leverde een cheque van 4.000 euro op voor Stichting ALS. Zaterdag 22 juli vond een bijzondere pot voetbal plaats. Sparta Rotterdam verliet die dag ‘Het Kasteel’ om in het Zeeuwse Axel de Belgische topper Zulte Waregem te treffen. De Spartanen pakken met 4-0 de winst, maar de grootste winst is voor Stichting ALS: een check van ruim 13.000 euro.
De familie van Leo Remijn organiseerde deze zomer een zeskamp waar (schoon)broers/zussen, nichten/neven en achternichtjes/neefjes het tegen elkaar opnamen. De familiaire strijd leverde Stichting ALS ruim 4.000 euro op. Ook de buurt waar Leo Remijn met zijn gezin woont kwam in actie. Zij brachten voor hun buurman ruim 1.600 euro bijeen voor Stichting ALS. Zo werden naast de grote evenementen nog tal van kleine acties voor Leo en tegen ALS op touw gezet. Een Pilatesles, Naomi en Benthe (8 jaar) maakten en verkochten armbandjes, wandelende werknemers langs het Pieterpad, een legeflessenactie en er werd een Walchers stelletje gehaakt: Kaatje en Wannes. Het stel is met de hakende medewerker op Walcheren-reis gegaan en de volgers van die fotoreis konden doneren.
Het totaalbedrag dat tijdens al deze acties door en voor Leo is opgehaald, tikt half augustus al de 170.000 euro aan. En daar komt de opbrengst van zoon Thijs Remijn die samen met vrienden meedoet aan de Amsterdam City Swim én het grote Hippisch event op vrijdag 22 september nog bij!
Op vrijdag 24 november staat het eindevenement gepland. Na een jaar vol mooie acties wordt daar het totaalbedrag bekend gemaakt. Het is de afsluiting van een jaar waarin De Zeeuwse Tegen ALS mensen bij elkaar heeft gebracht, tot actie aangezet en daarmee invulling heeft gegeven aan het grote gevoel van onmacht bij de werknemers en mensen om Leo Remijn heen. Samen tegen ALS.
Mogelijk gemaakt door:
Leo wilde geen officieel afscheid. Hij heeft ervoor gekozen om zijn afscheid als directeur te combineren met de diverse evenementen die zijn collega’s tot en met eind dit jaar organiseren om geld in te zamelen voor Stichting ALS.
Met een 24-uurs spinningmarathon bij De Zeeuwse in Middelburg werd op vrijdagmiddag 12 mei klokslag 15.00 uur het startschot gegeven. Deelname aan de spinningmarathon stond open voor iedereen vanaf 14 jaar. Als ervaren toerrijder heeft ook Leo tijdens de marathon menig kilometer weggetrapt. De actie leverde duizenden mede-sportievelingen van binnen en buiten de financiële branche op, die in Middelburg ruim 135.000 euro bij elkaar hebben gespind voor Stichting ALS. Tijdens een mini-spinningmarathon in Gouda werd in drie uur tijd nog eens 7.500 euro bij elkaar gefietst.
Die strijd tegen ALS begon voor Leo op 21 november 2022. De dag ervoor was hij de trotse opa geworden van kleinzoon Lucas, een zondagskind. Het contrast kon dan ook niet groter zijn toen Leo op maandag met zijn vrouw Carolien in het UMC Utrecht te horen kreeg: “U heeft ALS met een levensverwachting van drie jaar”. Leo heeft de Bulbaire vorm waarbij de nek-, gelaats-, tong- en ademhalingsspieren vrij snel worden aangetast. Dit heeft onder andere spraak-, slik- en ademhalingsproblemen tot gevolg. De terugreis van Utrecht naar Middelburg was door de weersomstandigheden al grauw, de diagnose maakte het gitzwart. Hoe kan je wereld binnen 24 uur zo omslaan in uitersten.
Zes weken lang was Leo totaal verdoofd en mentaal knock-out. “De ziekte ALS heeft een slechte naam, want mijn omgeving reageerde heel heftig. Mijn gezin was vol ongeloof, verdrietig en in de war. Na die zes weken krabbelde ik weer overeind. De geboorte van mijn kleinzoon geeft toekomstperspectief. Ik wil graag fietsen met Lucas in een stoeltje aan mijn stuur en hem zien opgroeien. Ik leef het leven nu veel intenser en denk daarom in de tijd die mij rest veel meer mee te krijgen van mijn kleinzoon dan wanneer mij dit niet was overkomen. Door ALS ben ik nog meer een gevoelsmens geworden, emotioneler. Soms is het ook lastig. Zoals laatst bij de bakker. Als je moeilijk verstaanbaar bent denken mensen dat je niets kunt. Ondanks de goede bedoelingen kan dat frustrerend zijn.”
Die eerste weken en maanden heeft Leo allerlei vragen, waarvan de meeste onbeantwoord blijven. “Hoe gaat het aftakelingsproces eruitzien? Raak ik mijn spraak volledig kwijt? Hoe lang heb ik nog? Niemand kan je vertellen hoe het ziekteproces precies zal verlopen. Ik heb een niet-erfelijke vorm en met dat gegeven ben ik erg blij. Ik krijg steun in de vorm van bezoekjes aan de revalidatie bij Revant in Goes. Daar staat een heel team voor me klaar.”
De Zeeuwse is een regionale verzekeraar voor zowel mkb- als agrarische bedrijven en particulieren. Er wordt samengewerkt met regionale verzekeringsadviseurs. De Zeeuwse is onderdeel van De Goudse. Als directeur gaf Leo tot 15 mei 2023 leiding aan de organisatie met 90 medewerkers. Hij draagt het stokje op zijn eigen gekozen moment, over aan Edwin Ganzeman. Leo heeft Edwin zelf aangedragen als zijn opvolger. “We kennen elkaar van de Rabobank. Edwin is een Zeeuw en een verbinder, een mensenmens”, aldus Leo. De nieuwe directeur stond er niet alleen voor. Leo heeft Edwin op weg geholpen. In juli heeft Leo zijn werkzaamheden noodgedwongen definitief neergelegd.
Leo: “We zijn een klein bedrijf met een sterke sociale cohesie. Ik heb alle ruimte gekregen om op mijn manier af te bouwen. Daar ben ik De Zeeuwse en De Goudse dankbaar voor. Openheid is belangrijk. Ik heb alle collega’s direct geïnformeerd via de managers, die persoonlijke gesprekken hebben gevoerd met de teams. De impact was groot, machteloosheid troef. Een sociaal beleid in je bedrijf is belangrijk, die boodschap wil ik graag aan de lezer meegeven. Heb aandacht voor het individu. Als iemand iets overkomt, dan geeft die aandacht niet alleen steun voor die persoon, het geeft ook verbinding. De opbrengst is een sterke teamgeest. Het maakt je onoverwinnelijk.”
Leo is opgegroeid in een echt ondernemersgezin. Vader had een bakkerij en moeder stond in de kleine supermarkt. Een grote brand in 1974 maakte daar een eind aan. Leo: “De impact van die brand was enorm. Mijn ouders hadden vanaf dat moment een leven vóór en ná de brand. Ik zie ze nog staan, machteloos toekijkend terwijl ze elkaars handen vasthielden. Die gewortelde ervaring heeft altijd veel invloed gehad op mijn werk. Een grote brand bij een klant is niet alleen materiële schade, maar mentaal een traumatische ervaring. Als we bij De Zeeuwse een melding krijgen van een grote brandschade, gaan we er direct naartoe. Degene die de klant bezoekt behandelt ook de schade. Weet je, verzekeraars lijken aan de voorkant erg op elkaar, maar ik ben ervan overtuigd dat je het verschil maakt aan de achterkant: de kwaliteit van je schadeafwikkeling.”
Het verzekeringsvak kwam overigens niet direct op zijn pad. Leo werkte in het onderwijs, maar toen daar in de jaren 80 geen passend werk voor hem was, besloot hij tijdelijk bij ZLM Verzekeringen in Goes te gaan werken. Dat tijdelijke duurde 25 jaar. Hij klom op van schadebehandelaar naar de directiekamer en vervolgde zijn carrière bij De Zeeuwse in Middelburg, waar hij ook woont. Onder zijn leiding is de verzekeraar vijf keer zo groot geworden en inmiddels verhuisd naar een prachtig nieuw kantoorpand. Leo: “We hebben met elkaar een geweldige reis gemaakt. Groei is nodig en geeft beweging.”
Beweging krijgt hij sinds kort ook op zijn mountainbike mét accu. “Als ik in de groep dreig te moeten lossen, druk ik op een knopje. Heerlijk!” Het schetst de persoonlijkheid van Leo. Telkens aanpassen aan de nieuwe omstandigheid (Amor fati), ook in zijn strijd tegen ALS. Zo kon hij zich tijdens ons gesprek al verheugen op de komst van een spraakcomputer. Dat moet het communiceren wat makkelijker maken.
Op een zonnige dag in april stap ik in de auto en stel de navigatie in op De Zeeuwse Verzekeringen in Middelburg. Bijna 250 autokilometers te gaan. Hoewel de reis naar Zeeland aan deze ‘werkdag’ een licht vakantiegevoel geeft, stemt de aanleiding minder vrolijk. Straks heb ik een gesprek met directeur Leo Remijn, die eind november 2022 in het UMC Utrecht de diagnose ALS kreeg.
Leo is geboren in 1960 en getrouwd met Carolien. Ze hebben drie kinderen: Freek (29), Thijs (26) en Sofie (24), die allen zijn uitgevlogen. In 2008 werd Leo directeur bij De Zeeuwse in Middelburg, daarvoor was hij 25 jaar werkzaam bij ZLM Verzekeringen. Begin augustus 2022 kreeg Leo moeite met spreken. Zo erg, dat zijn omgeving zich begon af te vragen of hij niet te veel gedronken had. Op dat moment weet hij nog weinig van het ziektebeeld en de klachten die verband houden met ALS. Na vele onderzoeken en scans kreeg hij eind november 2022 in het UMC Utrecht de diagnose ALS.
Nadat ik mij bij De Zeeuwse heb aangemeld word ik door Leo opgehaald uit de wachtruimte. Hoewel hij al heel lang meeloopt in de verzekeringswereld, is dit de eerste keer dat wij elkaar ontmoeten. Maar ook zonder referentiekader is die eerste kennismaking confronterend. Met een lach steekt hij zijn hand uit en bij zijn eerste woorden blijkt hoe snel de verschrikkelijke ziekte ALS heeft toegeslagen. Toch gek dat je op zo’n moment doet alsof het de gewoonste zaak van de wereld is, omdat je niet wil laten merken hoe erg je het voor hem vindt. Zo jong nog, energiek en vol humor. Ik ben opgegroeid met dove buren en de manier waarop ik met hen spreek is het eerste wat in mij opkomt als ik Leo hoor praten. De omschakeling duurt maar even en we praten in zijn kantoor verder over de vragen en antwoorden die we eerder ter voorbereiding naar elkaar hebben gemaild.
Omdat zijn spraakvermogen dit voorjaar snel verslechterde hebben we het interview voor deze ALS-special naar voren gehaald. Onderweg naar Middelburg ontvang ik een bericht van Leo: “Bereid je voor op een gesprek met iemand die je moeilijk kan verstaan. Je geduld wordt op de proef gesteld.” Die woorden komen binnen. Ik vind het fijn dat Leo mij in deze omstandigheid toch wil ontvangen voor zo’n persoonlijk gesprek. Hij gebruikt hiervoor de Latijnse uitdrukking ‘Amor fati’, die staat voor liefde voor het (nood)lot. Leo geeft daar met ‘het is wat het is’ zijn eigen interpretatie aan.
Leo Remijn (De Zeeuwse) na diagnose ALS: Amor fati